Over mezelf

Marie-Jos? Beckers De vreugde en het plezier om zelf mooie dingen te maken. Dat is de rode draad die door mijn leven loopt en die mij altijd al gedreven heeft om nieuwe creatieve mogelijkheden te leren kennen.

Het begon bij het maken van kleine dingen zoals decoratieve spullen, ook poppetjes voor de kinderen, babykleertjes, … Daarna ben ik ook mijn eigen kleren gaan maken en deze van mijn kinderen. Breien en haken kwam er vanzelf bij. Lekker warme truien en zomerse bloesjes. Van accessoire of juweel tot enorme wandtapijten. Het ene was nog niet klaar of ik dacht al aan het volgende. Daar bleef het natuurlijk niet bij. Eenmaal mijn creatieve motor draaide, kreeg ik er niet genoeg van. Het ontdekken van nieuwe technieken bij om het even welk materiaal dreef me steeds verder naar het experimenteren. Zo leerde ik ook weven, macramé, batikken, zeefdrukken, bloemschikken, manden vlechten, kaarsen tonken en gieten, glas graveren, glas schilderen, boetseren, zijde schilderen, papier-maché, papier scheppen, zeepsteen bewerken, patchwork, zilveren juwelen maken, en het lijstje blijft ook nu nog doorlopen.

Workshops voor kinderenWol eist echter spontaan een speciale en ook centrale plaats op in dit alles. De natuurlijke kracht en vele gezichten ervan blijven me fascineren. Mijn eerste kennismaking met wol was in ’79, dit was met wol van bij ons, in wit en bruin. Zelf verven, kaarden, spinnen, vilten, ik leerde allerlei mogelijke technieken kennen om met wol mooie dingen te maken. Heel leuk werk was dat, maar wel erg arbeidsintensief.

Workshops kinderenTijdens mijn professionele loopbaan was ik vooral creatief bezig met kinderen. Op een speelse manier mooie en leuke dingen maken, geeft kinderen de kans om hun eigen creativiteit te ontdekken en hier ook plezier aan te beleven. Het gaf mij jarenlang een enorme voldoening om die kleine handjes vlijtig te zien werken. Daarnaast was ik lesgeefster creatieve vaardigheden voor volwassenen. Vooral bij KVLV heb ik in de opeenvolgende jaarprogramma’s telkens nieuwe technieken gedoceerd.

Door mijn professionele activiteiten heb ik mijn eigen creatieve voorkeur een tijd lang in de koelkast gestoken. Het idee om er opnieuw actief mee aan de slag te gaan, is echter altijd blijven kriebelen. Sinds ik in mijn huis een eigen atelier heb, ben ik dan ook actiever dan ooit.

Tegenwoordig is het ook veel makkelijker om aan de nodige materialen te geraken. Vilten zit immers enorm in de lift. Je kan bijvoorbeeld heel goede viltwol in de meest uiteenlopende kleuren kopen, zodat ik al mijn energie kan steken in het eigenlijke vilten zelf. Geen gepruts meer met wastrommels, verfbekkens, kaardmolens, ik kan me nu volledig toeleggen op mijn passie: steeds nieuwe dingen verzinnen met wol! De creatieve mogelijkheden zijn oneindig! Vilten met wol alleen, samen met andere materialen, als kledingstuk of kunstwerk.

atelierSinds een paar maanden probeer ik ook een deel van mijn passie en kennis door te geven aan anderen. Mijn atelier is een mooie lichte ruimte waar het een plezier is om een paar uur creatief bezig te zijn. Je kan je met zicht op het groen van de tuin en achterliggende natuur helemaal toeleggen op het onder de knie krijgen van de basistechnieken of in een latere fase op het maken van meer gecompliceerde combinaties.

Ik nodig je uit om wat rond te neuzen op mijn webplaats. Je vindt er een paar van mijn eigen creaties, maar ook informatie over de vormingen voor volwassenen en kinderen.

Warme wolse groeten en misschien tot binnenkort,

José

Comments are closed.